

Winter Laryngology Course on Laryngeal Dystonia

Dates: 25-26.1.2024. Venue: Hotel Kämp, Pohjoisesplanadi 29, 00100 Helsinki

Program is subject to minor changes

25.1.202	24		
Chair: A	hmed Geneid		
08:15	Registration, Faculty upload and test presentations		
08:40	Welcome & Introduction	Ahmed Geneid	5 min.
08:45	Spasmodic Dysphonia, what is it?	Ahmed Geneid	20 min.
09:05	EMG: what does it tell us and when to do?	Antti Kinnunen	20 min.
09:25	Botox injections under EMG for adductor and abductor SD	Maaria Ansaranta	20 min.
09:45	Discussion	All faculty	
10:00	Coffee Break		1
10:15	Botox injections using channel videoendoscopes	Markus Hess	45 min.
11:00	Patient's own experience on botox under EMG vs.	Patient 1	20
	channel videoendoscopes		minutes
11:20	What else can be done with channel videoendoscopes? Laser? Sterioid injections, etc?	Teemu Kinnari	25 minutes
11:45	Lunch	I	1
Chair: N	larkus Hess		
12:25	Cricothyroid dystonia, singer's dystonia and tremor:	Ahmed Geneid	20
	what do we have to offer?		minutes
12:45	Discussion on botox under EMG vs channel	All faculty	20
	videoendoscopes		minutes
13:05	Tremor and spasmodic dysphonia: how to treat	All faculty	35
	combined cases?		minutes
13:40	Coffee break		
14:00	Hands-on training on channel videoendoscopes,	All faculty	
	laser, etc		
16:00	Discussion	All faculty	
17:00	Adjourn		



26.1.2024			
Chair: Yaku	bu Karagama		
09:00	What VoiceLab tells about Spasmodic	Phonetician and	20 min
	Dysphonia	Acoustician Tiia	
		Ojala	
09:20	Rule of the voice therapist with spasmodic	SLP Kaarina	20 min
	dysphonia patients	Ruusuvirta	
09:40	Myoneurectomy: what is it and how to do it?	Ton Langeveld	45 minutes
10:25	Coffee break		
10:40	Patient's own experience on Myoneurectomy	Patient 2	20 minutes
11:00	Thyroplasty 2	Yakubu Karagama	45 minutes
11:45	Lunch		
Chair: Ton	Langeveld		
12:30	Denervation-Reinnervation for Spasmodic	Kirsten Meenan	45 minutes
	Dysphonia? How to do it?		
13:15	What is new in Laryngeal Dystonia? From	Braco Bošković,	30 minutes
	TMS to Genetics	Maja Rogić	
		Vidaković, Ivana	
		Gunjača	
13:45	Discussion	All faculty	15 minutes
14:00	Coffee break		
14:15	Hands-on Demonstration of myoneurectomy	All faculty	135 minutes
	using laser and thyroplasty 2		
16:30	Discussion	All faculty	30 minutes
17:00	Adjourn		